De wereldberoemde Fines de Claires komt uit het bassin van het schiereiland Oléron in Frankrijk. Deze oester wordt, eenmaal rijp en volwassen, geaffineerd in een Claire. Dit zijn oude zoutpannen of slikkengebieden met kleibodem. De oesters worden er tussen 1 en 8 maanden in geëleveerd. Ze worden twee maal daags door het getij gespoeld met zeewater en hebben daarna de tijd om hun saliniteit bij te sturen door het zoet water dat uit de bodem opwelt. De oesters hebben alle tijd en ruimte om tot een ideale smaakevolutie te komen daar ze slechts met 20 per m² bodem gerijpt worden. Het is de enige oester in Frankrijk die het Label Rouge gekregen heeft.
Deze variëteit bestaat ook in Fines de Claires vertes. Door de aanwezigheid van de blauwe navicula (een microscopische alg) kleuren de kieuwen van de oester tijdens hun niet aflatende waterfiltering blauw-groen. Een streling voor het oog, uniek in de wereld en uitermate fris met een toets van hazelnootjes.