logo oysterbar

home
aanbod
prijzen
thuislevering
foto's
contact
facebook e-mail naar oysterbar.be

oesters

wijnen

varia

De Zeeuwse Platte oester ****

In tegenstelling tot de creuses (crassostrea gigas) die van oorsprong een Japanse soort is, is de platte oester (ostrea edulis) een ander geslacht en Europees inheems. 
U ontdekt een romige, minder zilte, maar zeer delicate en fijne smaak. Een exclusieve oester in het topsegment!
De platte oester werd vroeger in Zeeland gekweekt, maar de harde winters van de jaren 60 in de vorige eeuw decimeerden de volledige populatie. Voor de heropstart van de kweek importeerde men Franse oesters. Helaas waren deze besmet met een verschrikkelijke oesterziekte. Opnieuw verdwenen alle platte oesters. In 1983 ontdekten duikers in de Grevelingen er miljoenen platte oesters. Het meer bleek aan de epidemie ontsnapt. De handel in platte oesters kwam opnieuw op gang. De kwekers van Yerseke pachtten meteen gronden in de Grevelingen en visten ze zo goed als leeg. Tussen 1983 en 2000 werd zo 4/5 van alle platte oesters opgevist.
De nauwgezette controles die nodig zijn om de oesters ziektevrij te houden nemen veel tijd in beslag. Maar het resultaat mag er steeds zijn: de ronde oesters in de ronde mandjes zijn de trots van Zeeland. Een glas champagne Palmer Brut en Zeeuwse platte: daar ga je voor.

Holle Zeeuwse | Fines de Claires | Cuvée Speciale | Gillardeau | Tsarskaya | Platte Zeeuwse